Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Stimularea magnetică transcraniană

Incercările de până acum de stimulare electrică a creierului în Romania au fost timide și nesusținute prin materiale explicative, având în vedere ca este un domeniu revoluționar .

Se cunoaște de mult timp că sistemul nervos central și, implicit, și creierul, funcționează ca vaste rețele neuronale ce trimit impulsuri de jos în sus (circuite aferente) și de sus în jos (circuite eferente) prin care organismul este conectat cu mediul înconjurător.
 

Aceste circuite ne informează ce este important pentru noi din mediul înconjurător și apoi ne ajută să luăm decizii, uneori mai bune, alteori mai rele legate de viața noastră cotidiană.

 

Toate aceste circuite funcționează pe baza depolarizării și repolarizării celulelor de pe aceste trasee constituite din neuroni (celula neuronală care stă la baza funcțiilor nervoase) ceea ce le face să fie niște circuite electrice unidirecționale (sinapsele – legăturile dintre neuroni funcționează ca niște diode – lăsând curentul să treacă într-o singură direcție), chiar dacă sunt încărcate cu curenți electrici slabi (miliamperi, milivolți).

 

În cadrul diferitelor boli ce implică neuronii noștri – psihiatrice și deopotrivă neurologice – aceste circuite se defectează, se "descarcă bateriile" și nu mai funcționează normal.Boli ca  depresie, depresie postnatala, anxietate, deficit cognitiv usor, boala Alzheimer, sindrom burnout sau oboseala cronica, durere neuropata, stimulare neuromotorie in accidentul vascular cerebral au o rata de succes mare la stimularea TMS.
 

Este rolul acestor proceduri de stimulare electrică a creierului sa "reîncarce" aceste baterii și să aducă la normal aceste funcțiuni cerebrale.

 

Stimularea electrică a creierului se face fie prin curenți direcți (stimulare electrică directă), fie prin stimulare electromagnetică ce determină formarea de curenți electrici la nivelul scoarței cerebrale – metodă bazată pe mult mai multe dovezi științifice, motiv pentru care este aprobată și utilizată pe larg în țările dezvoltate (mergând din Coreea de Sud în Australia și din Statele Unite și Canada în Anglia și Olanda, de exemplu).

 

Perfecționarea acestei tehnologii TMS este atât de mare încât există o aparatură sofisticată care poate implica și neuronavigație, ceea ce înseamnă ghidarea exactă, milimetrică, a curentului electric ce stimulează (sau vom vedea într-un alt articol – inhibă)  o anume arie motorie a creierului implicată într-o anumita funcție (arie motorie specifică în accidente vasculare cerebrale, arie cognitiva în boli de memorie, demențe, aria prefrontală în depresie, s.a.m.d.). Practic nu există niciun risc ca procedura să dea greș!

 

Ceea ce este mai fascinant este că rezultatele se văd deja de la a patra, a cincea procedură (având în vedere că programele specifice diferitelor boli merg de la 10 până la 30 de proceduri).Tratamentul pentru depresie merge pana la 30 de proceduri in timp ce tratamentul pentru anxietate dureaza 10 proceduri.
 

Vedem cum o persoană cu probleme de memorie- boala Alzheimer- simte mintea mai limpede, cum o persoană cu simtome de depresie inclusiv depresie severa are mai puține gânduri negative și se poate concentra mai bine asupra activităților zilnice sau cum o persoană cu sindromul burnout prezintă o îmbunătățire clara a starilor de epuizare fizica , mentala si emotionala.

 

 

Tipuri de dispozitive TMS
Sunt disponibile o varietate de sisteme TMS, inclusiv:

Dispozitivele de stimulare magnetică transcraniană de suprafață (TMS de suprafață ) utilizează o bobină magnetică de 8 cifre care poate pătrunde 0,6 inci sub craniu pentru a ajunge la anumite regiuni ale creierului.

Dispozitivele de stimulare magnetică transcraniană profundă (dTMS) utilizează o bobină H mai mare, care permite energiei magnetice să pătrundă mai adânc în creier, până la 1,6 inci sub craniu.

 

Există, de asemenea, dispozitive simple de stimulare a creierului care nu au fost aprobate  de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a fi utilizate acasă. Cu toate acestea, acestea nu sunt strict dispozitive TMS. Mai degrabă, acestea sunt clasificate ca unități de stimulare a electroterapiei craniene (CES) care utilizează curenți electrici în loc de impulsuri magnetice pentru a stimula creierul. Adevărata eficiență a acestor dispozitive pare să fie dezbătută. Ca și în cazul oricărui tratament medical pentru depresie, este important să discutați cu medicul dumneavoastră cele mai bune opțiuni.

 

 

Eficacitatea TMS in depresie


Majoritatea studiilor publicate au dat rezultate care susțin utilizarea TMS pentru a îmbunătăți cazurile de depresie rezistentă la tratament. Pentru persoanele cu depresie majoră care nu au beneficiat de medicamente, puțin peste jumătate experimentează îmbunătățiri ale simptomelor lor cu TMS, în timp ce aproximativ unul din trei reuseste o remisie totală de la simptome.

Asta nu înseamnă că TMS este un remediu pentru depresie și că simptomele depresiei nu vor reveni, totuși. De fapt, rezultatele pozitive din stimularea magnetică transcraniană tind să dureze în medie aproximativ un an după tratament.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că depresia nu este doar rezultatul unui dezechilibru chimic, ci este cauzată de o combinație de factori biologici, psihologici și sociali. Cu alte cuvinte, alegerea  stilului de viață,a  relațiilor contribuie probabil la depresie la fel de mult ca și genetica pacientului . Prin urmare, se pot vedea   îmbunătățiri energetice și motrice după terapia TMS pentru a începe terapia cu psihologul sau pentru a face schimbări în stilul de viață - cum ar fi îmbunătățirea dietei, exercițiile fizice și construirea rețelei de asistență - care pot ajuta pacientul  să isi pastreze  recuperarea depresiei pe termen lung .

Mai multe articole: https://clinicaoxxygene.blog/

sursa:https://www.helpguide.org/articles/depression/transcranial-stimulation-therapy-tms.htm

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.