Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Despre TMS

Noi credem că meriți să fii fericit și vrem să te ajutăm!

Istoric TMS

Deși TMS a fost inventat în 1985, principiile din spatele TMS datează din 1845, când un fizician englez, Michael Faraday, a observat că un curent electric trecut printr-o bobină de sârmă creează un câmp magnetic. El a aflat că, prin controlul vitezei de schimbare în acel câmp magnetic, el poate induce un curent secundar într-un alt conductor (sistemul nervos este un conductor electric).

 

În 1896, D’Arsonval a raportat prima utilizare a câmpului magnetic la oameni, iar în 1902, în Viena, doi medici utilizează câmpul magnetic, în mod anecdotic, chiar în tratarea “depresiei și nevrozelor.”

 

Aproape un secol mai târziu, în 1985 omul de știință Anthony Barker și colaboratorii au construit primul stimulator transcranian al creierului magnetic. Deoarece câmpurile magnetice pot trece prin craniu cu puțină rezistență, oamenii de știință de astăzi pot induce curenți în anumite zone corticale folosind TMS.

 

Dezvoltarea tehnologiei TMS a implicat diferite modele evolutive care au experimentat plasarea bobinei, capacitatea/ proiectarea bobinei, sistemele de răcire ale bobinei, protocoale prescrise precum durata și indicațiile tratamentelor, TMS devenind alături de RMN cerebral funcțional cele mai importante mijloace de explorare a funcțiilor creierului.

TMS a fost prima oara indicat de FDA în 2008 pentru tratamentul depresiei. De atunci și până acum, TMS a fost în centrul atenției a numeroase studii, iar numărul furnizorilor de TMS a crescut dramatic în Statele Unite, Europa și chiar în întreaga lume. Ulterior FDA a recomandat tratamentul și în OCD (obsesive compulsive disorders) și durerea neuropată.

Despre Stimularea magnetică transcraniană

Se cunoaște de mult timp că sistemul nervos central și implicit și creierul, funcționează ca vaste rețele neuronale ce trimit impulsuri de jos în sus (circuite aferente) și de sus în jos (circuite eferente) prin care organismul este conectat cu mediul inconjurator. Aceste circuite ne informează ce este important pentru noi din mediul înconjurător și apoi ne ajută să luăm decizii, uneori mai bune, alteori mai rele, legate de viața noastră cotidiană.

 

Toate aceste circuite funcționează pe baza depolarizării și repolarizării celulelor de pe aceste trasee constituite din neuroni (celula neuronală care stă la baza funcțiilor nervoase), ceea ce le face să fie niște circuite electrice unidirecționale (sinapsele – legăturile dintre neuroni funcționează ca niște diode – lăsând curentul să treacă într-o singură direcție), chiar dacă sunt încărcate cu curenti electrici slabi (miliamperi, milivolti).

 

În cadrul diferitelor boli ce implică neuronii noștri – psihiatrice și deopotrivă neurologice – aceste circuite se defectează, "se descarcă bateriile" și nu mai funcționează normal. Este rolul acestor proceduri de stimulare electrică a creierului să "reîncarce aceste baterii" și să aducă la normal aceste funcții cerebrale.

 

Stimularea electrică a creierului se face fie prin curenți direcți (stimulare electrică directă), fie prin stimulare electromagnetică ce determină formarea de curenți electrici la nivelul scoarței cerebrale – metodă bazată pe mult mai multe dovezi științifice, motiv pentru care este aprobată și utilizată pe larg în țările dezvoltate (mergând din Coreea de Sud în Australia și din Statele Unite și Canada în Anglia și Olanda, de exemplu).

 

tms

 

Ce tehnologie se folosește?

Perfecționarea acestei tehnologii TMS este atât de mare încât există o aparatură sofisticată, care poate implica și neuronavigație, ceea ce înseamnă ghidarea exactă, milimetrică, a curentului electric ce stimulează sau inhibă  o anume arie motorie a creierului implicată într-o anumita funcție (arie motorie specifică în accidente vasculare cerebrale, arie cognitivă în boli de memorie, demențe, aria prefrontală în depresie, s.a.m.d.). Practic nu există niciun risc ca procedura să dea greș!

 

Când se văd rezultatele?

Ceea ce este mai fascinant este că rezultatele se văd deja de la a patra, a cincea procedură (având în vedere că programele specifice diferitelor boli merg de la 10 până la 30 de proceduri). Vedem cum o persoană cu probleme de memorie simte mintea mai limpede, cum o persoană cu depresie are mai puține gânduri negative și se poate concentra mai bine asupra activităților zilnice sau cum o persoană cu deficit motor prezintă o îmbunătățire a mersului.

În ce constă procedura TMS?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o metodă de neurostimulare și de neuromodulare care constă în aplicarea unui câmp magnetic variabil asupra țesutului nervos, ceea ce determină, prin inducție electromagnetică, apariția unui câmp electric în masa de țesut expusă.

 

Aplicarea câmpului magnetic se face prin intermediul unei bobine plasată în apropierea capului. În funcție de parametrii câmpului magnetic aplicat, microcurenții electrici induși pot determina deploarizarea sau repolarizarea neuronilor expuși și pot modula astfel activitatea corticală și sub-corticală.

 

Sunt bine cunoscute efectele benefice ale aplicării câmpurilor magnetice pulsate pentru restabilirea potențialul transmembranar la valori normale prin facilitarea pasajului ionilor de sodiu, potasiu și calciu, pentru îmbunătățirea permeabilității membranei celulare și pentru stimularea metabolismului celular, energia medie transferată în țesuturi prin intermediul câmpului magnetic fiind folosită pentru facilitarea sintezei de ATP din ADP la nivelul mitocondriei celulare.

 

În prezent stimularea magnetică transcraniană este folosită pentru diagnosticare și tratament, dar este și un instrument util pentru a înțelege mecanismele fiziopatologice implicate în cazul bolilor neurologice și psihiatrice, inclusiv pentru a studia cogniția și comportamentul. În mai multe studii clinice, s-a constat că anumite sarcini cognitive pot fi îmbunătățite prin stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS), evidențiindu-se astfel potențialul TMS în inducerea facilitării funcționale.

 

TMS și depresia

În ceea ce privește mecanismele prin care TMS este utilă în tratarea depresiei, inițial s-a presupus că efectele sunt determinate de modularea activității rețelei neuronale implicată în fiziopatologia depresiei, însă, ulterior s-a constat că TMS poate avea, în plus, efecte asupra sistemului de neurotransmițători, factorilor neurotrofici și excitabilității corticale (Lefaucheur J-P et al., 2014). Stimularea magnetică transcraniană poate implica intens neurotransmițătorii eliberați de celulele nervoase sau celulele neurosecretorii.

 

S-a constat că stimularea lobului frontal cu o frecvență de 20Hz poate induce o creștere a eliberării dopaminei în hipocamp, iar stimularea cortexului prefrontal dorsolateral stâng poate afecta nivelul cortical al glutamatului/ glutaminei la nivelul zonei stimulate, dar și în vecinătatea acesteia.

 

Influența TMS asupra sistemului de neurotransmițători și în special asupra sistemului dopaminergic poate avea beneficii terapeutice nu doar în afecțiunile psihiatrice dar și în unele afecțiuni neurologice precum boala Parkinson (Rossi et al., 2009).

În baza cercetărilor științifice efectuate (numeroase studii clinice și preclinice), stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) s-a dovedit a fi o metodă terapeutică eficientă, non-invazivă și cu foarte puține efecte adverse, utilă pentru a trata afecțiuni neurologice cum ar fi:

  • durerea neuropată,
  • migrena,
  • boala Parkinson,
  • spasticitatea,
  • distonia,
  • tinitusul,
  • recuperarea pacienților după accidentele vasculare cerebrale.

 

În plus, s-a constat că aceasta metodă terapeutică este eficientă și pentru a trata unele afecțiuni psihiatrice cum ar fi depresia și stresul post-traumatic.

 

 

Stimularea magnetică transcraniană s-a dovedit a fi un instrument util în tratarea depresiei refractare la terapia medicamentoasă, numeroase studii evidențiind rolul TMS de a potența efectele medicației antidepresive (Lefaucheur J-P et al., 2014).

 

Încă din 2008, folosirea unui dispozitiv pentru stimulare magnetică transcraniană repetată a fost aprobată în SUA, de către FDA, pentru tratarea pacienților cu depresie unipolară rezistentă la terapia medicamentoasă, rTMS fiind de asemenea o metodă terapeutică aprobată pentru această afecțiune în Canada și Israel (Rossi et al., 2009). În prezent, aceasta metodă terapeutică este disponibilă în multe clinici pentru tratarea depresiei, cele mai mari beneficii terapeutice observându-se în cazul depresiei unipolare.

tms

Cine se va ocupa de tine?

Dr. Adrian Stănescu

  • Director medical - Spitalul Oxxygene;
  • Medic primar specializat în Geriatrie și Gerontolgie;
  • Directorul primului spital privat de geriatrie și demențe din România;
  • A primit certificarea de terapie TMS și formare avansată în stimularea magnetică transcraniană susținute de Universitatea de Medicină din Maastricht, cursuri susținute la Londra. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase și avansate programe TMS din Europa. Astfel, pacienții din clinica Oxxygene pot fi siguri că primesc cea mai bună calitate a îngrijirii;
  • Autorul cărții "Hai să trăim mult și bine"

Dna. Prof. Dr. Cătălina Tudose

  • Preşedintele Societăţii Române Alzheimer;
  • Conduce departamentul de neuroștiințe al prestigioasei Universități de Medicină și Farmacie Carol Davila din București;
  • Șefa Clinicii de Urgențe Psihiatrice la Spitalul “Profesor Dr. Alexandru Obregia“;
  • Președintele Societății Române de Psihiatrie și Psihoterapie;
  •  

Consultația inițială

Pacientul este preluat de către medicul coordonator, medic specialist în psihiatrie și stimulare magnetica transcraniana (TMS) care colaborează cu colegii specialiști pentru a acoperi toate nevoile de tratament, acesta fiind tratat nu doar de un singur medic, ci de o întreagă echipă. Pentru această evaluare este important să veniți cu toate documentele medicale. În cadrul acestei consultații inițiale se stabileste tratamentul de tip psihiatric si tipul de program TMS adecvat fiecarui pacient in parte.

Planul de tratament

Medicul psihiatru stabilește impreuna cu medicul specialist TMS planul de tratament etapizat, personalizat, analizând în detaliu cazul. In cadrul planului de tratament impreuna cu pacientul se stabileste necesitatea efectuarii unei psihoterapii specifice cu psihologii clinici noastre, pentru imbunatatirea rezultatelor terapiei TMS.

Initierea terapiei TMS. Prima sedinta

Pacientul începe terapia TMS în cadrul clinicii Oxxygene, inițial cu o electrocardiogramă (EKG), măsurătorile specifice TMS efectuate de catre medicul specialist si asistentul specializat in TMS. Se efectueaza si prima sedinta TMS.

Terapia TMS

Ședințele TMS se efectuează sub supravegherea asistentului medical instruit. Pe parcursul terapiei se vor face reevaluari de catre medicul specialist TMS (dupa 10 sedinte) pentru a evalua eficienta terapiei. La sfarsitul terapiei TMS pentru depresie pacientul este reevaluat de medicul psihiatru pentru stabilirea conduitei terapeutice .Fiecare pacient este tratat cu maximă atenție și responsabilitate de către medicii noștri.

Știm că ai întrebări! De aceea îți stăm la dispoziție oricând ai nevoie!

De ce TMS este cea mai bună opțiune pentru depresie?

În timp ce antidepresivele își pot pierde eficiența după o perioadă, terapia TMS asigură un rezultat de durată și este o variantă mult mai simplă, aducând speranță pentru remiterea depresiei.

În această direcție, studiul StarD* indică momentul la care un pacient trebuie să caute o altă soluție decât medicația antidepresivă. Această soluție poate să fie TMS.

Aveți nevoie de ceva care să readucă bucuria în viața ta?

Ați aflat despre TMS! Ați făcut alegerea pentru a primi terapia TMS. Felicitări! Această decizie vă poate schimba viața pentru totdeauna! Acum vă confruntați cu câteva întrebări complicate:

Antidepesivele nu funcționează?

V-ați saturat să vă simțiți fără motivație, fără energie, cu psihicul la pământ, să suferiți de iritabilitate și oboseală cronică, să aveți lipsă de interes față de oameni și de activități care vă făceau plăcere înainte și să aveți dificultăți cu somnul?

Ce facem noi?

ALEGEREA nr. 1 pentru TMS depresie în România este Clinica Oxxygene!

Pacienții clinicii sunt prioritatea noastră numărul 1 și suntem foarte determinați în tot ceea ce facem. Când ne alegeți, faceți parte dintr-un grup de profesioniști din domeniul sănătății mentale care sunt concentrați pe restabilirea sănătății mentale, pentru o calitate a vieții excelentă.

Ne facem timp să ne ascultăm pacienții și să oferim un mediu confortabil, relaxant și confidențial, în care pacienții noștri se simt bineveniți și știu că ne pasă de ei și de capacitatea lor de a trece dincolo de simptomele depresiei.

Scopul nostru este de a ajuta fiecare dintre pacienții noștri să se vindece. Pentru a face acest lucru, suntem la curent cu cele mai actuale și eficiente tratamente disponibile pentru depresie și a altor afecțiuni de sănătate mentală și lucrăm cu cei mai prestigioși profesioniști din țară.

Doamna profesor doctor Cătălina Tudose, de la departamentul de neuroștiinte al prestigioasei Universitati de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Sefa clinicii de urgențe psihiatrice la Spitalul “Profesor Dr. Alexandru Obregia“ și Președinta Societății Române de Psihiatrie și Psihoterapie, coordonează programul TMS din clinica noastră.

Domnul dr. Adrian Stănescu a primit certificarea de terapie TMS și formare avansată în stimularea magnetică transcraniană susținute de Universitatea de Medicină din Maastricht, cursuri susținute la Londra.

Acesta este unul dintre cele mai prestigioase și avansate programe TMS din Europa. Astfel, pacienții din clinica noastră pot fi siguri că primesc cea mai bună calitate a îngrijirii.

Ce beneficii aduce terapia TMS?

- Tratament anxietate, depresie
- Stimulare cognitivă în boala Alzheimer si alte boli de memorie
- Tulburare obsesiv compulsivă
- Durere neuropată (de tip central în AVC, de tip periferic în Diabet zaharat)

Terapia inițială pentru aceste tipuri de tratamente este cu ajutorul medicamentelor. În multe cazuri, medicația psihiatrică nu se dovedește a fi eficientă. Severitatea efectelor secundare din medicamente poate stopa administrarea lor.
Medicamentele s-au dovedit a nu fi potrivite pentru toată lumea.

TMS ar putea fi o opțiune mai bună, acesta a fost dovedit ca o alternativă la medicamente.

Clinica noastră este capabilă să discute cu dvs. opțiunile de tratament. Putem discuta dacă sunteți un candidat adecvat pentru TMS în profunzime – contactați-ne astăzi pentru a începe planul dvs. de tratament.

Cum se efectuează procedura de stimulare magnetica transcraniana depresie?

Tehnica constă în producerea unui curent electric de către un câmp electromagnetic produs de TMS care folosește magneți pentru a oferi stimuli electrici. Acești magneți vizează părți ale creierului.

Medicul identifică plasarea ideală a magnetului și doza de energie pentru fiecare tratament. Câmpurile magnetice sunt concentrate pentru a activa părțile lente sau în stare latentă ale creierului. Scopul este să țintească și să ajungă la celulele nervoase.

În cazul depresiei, de exemplu, aceasta implică cortexul prefrontal, care adăpostește zonele responsabile de controlul stării de spirit și de depresie. Acest curent produce neuromodulare, adică stimularea specifică a diferitelor circuite neuronale cu efecte vizibile, atât în depresie, anxietate (programe aprobate în Statele Unite și Europa), cât și în alte patologii.

Pacienții așesati pe un pat, au un dispozitiv cu o bobină magnetică situată în contact cu capul, iar magneții încep să pulseze. Pacienții raportează că pulsurile se simt ca niște lovituri de mică intensitate la nivelul scalpului. Scopul este stimularea celulelor nervoase în regiunile țintite, subperformante ale creierului.

Acest proces este fără durere 100%, iar singurul lucru de care pacienții trebuie să-și facă griji este să aibă timp în programul lor pentru întâlniri multiple.

Stimulare magenetica transcraniana pret?

Costurile TMS variază în funcție de planul de tratament, de afecțiunea tratată și de numărul recomandat de ședințe.

Cum beneficiezi de vacanta TMS ?

Vacanța TMS reprezintă o oportunitate pentru pacienții ce sunt din celelalte orașe ale României, chiar și pentru cei din diaspora, pentru a beneficia de tratamentele TMS din cadrul Clinicii Oxxygene!

Am creat un concept de serviciu nou - vacanta TMS pentru a beneficia mai ușor de tratament, nu doar pentru cei din București.



Ce alte beneficii mai oferă vacanța TMS?

Pe lângă faptul că pacienții vor salva timp, vom pune la dispoziție toate condițiile de care aceștia au nevoie pentru a recupera cât mai rapid.





Acestora, clinica Oxxygene le oferă cazare, tratament și toată atenția de care au nevoie!



De ce tratamente puteți beneficia în cadrul Clinicii TMS Oxxygene?
Depresie
Stimulare cognitivă
Terapia emoțională Corona
Stimulare neuromotorie AVC
Durere neuropată
Alte terapii TMS


Care sunt tehnologiile folosite pentru terapia TMS?
Prin tehnologiile revoluționare utilizate la Oxxygene avem grijă de creierul tău și integrarea lui perfectă cu organismul!

Află detalii despre tehnologiile noastre aici ➡️ Tehnologii TMS.



Care sunt tarifele pentru tratamentele TMS din cadrul Clinicii Oxxygene?
Află tarifele tratamentelor noastre aici ➡️ Tarife

Ce face TMS diferit de medicamente?

TMS tratează depresia la sursa și vizează direct zona creierului responsabilă de simptomele teribile pe care le suferă cei care suferă de depresie.

Medicamente precum antidepresivele sunt sistemice, ceea ce înseamnă că medicamentul este absorbit în fluxul sanguin și poate provoca numeroase efecte secundare nedorite. Antidepresivele au numeroase efecte secundare potențiale, cum ar fi greață, diaree, insomnie, sedare, lipsă de emoție și probleme sexuale. Cele mai frecvente efecte secundare ale TMS sunt o ușoară durere de cap și oboseală.
TMS este prescris atunci când antidepresivele au eșuat sau efectele secundare sunt intolerabile. TMS nu provoacă efecte secundare sistemice și oferă speranță pe termen lung pacienților care suferă de depresie.
TMS este o procedură blândă, non-sistemică, în ambulatoriu, cu efecte secundare rare și poate fi efectuată în doar câteva minute. Pacienții pot reveni la activitățile lor zilnice normale imediat după tratament.

TMS este potrivit pentru tine ?

Dacă în prezent suferiți de depresie, în ciuda faptului că luați medicamente antidepresive, atunci terapia TMS poate fi potrivită pentru dumneavoastră.

Spre deosebire de medicamentele antidepresive, terapia TMS nu provoacă efecte secundare nedorite, cum ar fi creșterea în greutate, oboseală, uscarea gurii, insomnie sau pierderea dorinței sexuale.

Dacă răspunsul dvs. este „Da” la două sau mai multe dintre afirmațiile de mai jos, atunci terapia TMS poate fi potrivită pentru dvs.

Luați medicamente pentru a vă trata depresia?

da nu

Ești încă deprimat în ciuda medicamentelor tale?

da nu

Te confrunți cu reacții adverse cauzate de medicația ta?

da nu

Simptomele depresiei interferă cu activitățile de agrement sau relațiile cu familia și prietenii?

da nu

Vrei să știi mai multe despre terapia tms depresie?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este caracterizată prin eliberarea unei serii de impulsuri magnetice repetitive, scurte, ce determină stimularea neuronilor specifici din creier.

La pacienții care suferă de depresie, activitatea electrică în anumite zone ale creierului este inhibată, iar în celălalt emisfer exacerbată.

TMS este un tratament eficient, non-invaziv, cu puține efecte adverse cunoscute și fără efecte secundare sistemice.

TMS este utilizat în prezent în tratamentul depresiei și este prescris atunci când medicamentele antidepresive au eșuat.

Când o celulă nervoasă primește un impuls electric, acesta se propagă pe toata lungimea sa, apoi “comunică” cu alte celule nervoase prin eliberarea neurotransmițătorilor care creează un impuls electric în alte celule.

TMS folosește o bobină electromagnetică focalizată, pentru a viza o anumită zonă a creierului. Astfel, impulsurile magnetice induc un curent electric în creier, stimulând celulele nervoase, crescând activitatea creierului, aducându-l la un nivel normal.

Cine va efectua TMS-ul?

Masuratorile TMS se vor efectua de către medicul specialist și asistentul său în clinica medicală dotată cu aparatură performantă. Este important să știți cât de implicată este echipa medicală.Sedintele TMS se vor efectua sub supravegherea asistentului medical instruit si coordonat de medicul specializat TMS.

Medicul va evalua la fiecare ședință evoluția tratamentului. În timpul reevaluării, el vă va redetermina pragul motor daca este nevoie. Energia magnetică s-ar putea schimba periodic pe măsură ce parcurgeți etapele tratamentului, ceea ce face ca această reevaluare să fie foarte importantă.

Cât timp trebuie să fiți tratat?

Depinde de protocolul urmat. O ședință TMS dureaza între 15 și 30 minute. Numărul total de sesiuni variază în funcție de afecțiunea tratată. Un program tipic este de o sesiune pe zi, 5 zile pe săptămână.

Este vorba de un total variabil între 10 și 30 de ședințe în funcție de patologie. In cazul depresiei de obicei, recomandăm 30 de ședințe de TMS pentru a obține cel mai mare beneficiu de pe urma tratamentului, deși vom ști până la a 10-a-15-a sesiune dacă răspundeți bine. Unii pacienți pot avea rezultate în mai puțin timp, în timp ce la alții poate dura mai mult.

La cât timp după procedură te poți întoarce la activitățile zilnice?

Reluarea activităților zilnice se poate face imediat și poți să îți desfășori activitatea obișnuită în cursul zilei respective.

Care este rata de succes?

„Succesul” este greu de cuantificat când vorbim despre sănătatea mintală. 82% dintre pacienții nostri au observat o reducere semnificativă clinic a simptomelor iar rata de remisiune completa a pacienților care suferă de depresie este de aprox 60% dupa un tratament complet. Aceasta înseamnă că 60% dintre pacienți nu mai sunt deprimați clinic după tratamentul cu TMS. Cercetările noastre arată că unii pacienți văd și o schimbare semnificativă în starea lor de spirit, de atitudine chiar dacă nu ating oficial punctul de remisie, ceea ce îi ajută să ducă o viață fericită , împlinită dar si mai ordonata cu mai puține simptome decât înainte.

Există efecte secundare, contraindicații, riscuri?

TMS este foarte bine tolerat. Uneori, pacienții prezintă disconfort ușor la nivelul scalpului sau dureri de cap ușoare în timpul tratamentului sau oboseala usoara.

Contraindicații absolute: implant metalic intracranial sau cohlear, cardiostimulator, implant de pompă de medicamente sarcină.

Contraindicații relative: istoric de epilepsie sau convulsii (inclusiv febrile), traumatisme craniene cu pierderea stații de conștiență, operații pe creier, istoric familial de convulsii.

Programează-te pentru o consultație și lasă-ne să te ajutăm!

tratarea depresiei tms