Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Rezultate preliminare în aplicarea terapiei TMS

Rezultate preliminare în aplicarea terapiei prin stimulare magnetică transcraniană la pacienții cu tulburări afective

Prof. Dr. Catalina Tudose, Dr. Adrian Stanescu

 

Abstract

Date actuale:

Stimularea magnetica transcraniana -TMS a fost aprobata de FDA în 2008 pentru tratamentul depresiei unipolare (chiar si depresie severa) si in 2018 pentru tulburarea obsesiv-compulsiva. Inca de acum 20 de ani, TMS a fost în centrul atenției a numeroase studii, iar numărul furnizorilor de TMS a crescut dramatic în Statele Unite, Europa și chiar în întreaga lume.

La nivelul Uniunii Europene, estimările Eurostat arată că în anul 2014, 7% din populaţia UE aveau simptome de depresie. În anul 2015, la nivelul regiunii OMS Europa, erau 40 de milioane de persoane care sufereau de depresie.

TMS este o terapie noninvaziva, nonsistemica realizata de un dispozitiv medical care genereaza campuri magnetice pulsatile ce induc microcurenti electrici la nivelul creierului, care la randul lor determina o depolarizare electrica neuronala in zona stimulata cu efecte pozitive la pacientii cu depresie / tulburari afective.

 

Material si metoda:

Studiului de fata isi propune sa evalueze rezultatele TMS pe termen scurt si lung in simptomatologia afectiva si de depresie si progresia (regresia) bolii la pacienti cu tulburari afective. 

Studiul este observational transversal cu o perioada de 1 an (1 ianuarie-31 decembrie 2020) pentru inrolarea pacientilor si 2 ani pana la finalizarea lui (1 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2022) – pentru evaluarea statistica a datelor.

Pana la aceasta data au fost inclusi in studiu 22 de pacienti cu diferite tulburari afective,

inrolarea continua pana la data de 31 decembrie 2020.

Diferenta de design fata de studiile anterioare este ca include totalitatea tulburarilor afective (tulburarea anxiodepresiva, tulburarea depresiva unipolara, tulburarea depresiva bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva, incluzand depresia severa) pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra intregului spectru de tulburari afective. Studiile efectuate pana acum sunt in special in depresie (care s-au soldat cu aprobarea terapiei de catre Food and Drugs Administration in 2008).

Nu exista criterii de excludere cu exceptia patologiei asociate de tip oncologic si a celor legate de varsta (varsta mai mica de 20 de ani si mai mare de 60 de ani). De asemenea sunt luate in considerare contraindicatiile terapiei de stimulare magnetica transcraniana (absoluta – prezenta de metale la nivelul creierului, a scalpului sau prezenta implantului cohlear, precum si cea relative – prezenta crizelor de epilepsie in antecedentele personale). Persoanele cu mai putin de 3 crize convulsive (partiale sau generalizate) pana la momentul introducerii in studiu au fost acceptati si au fost tratati prin stimulare la nivel DLPFC (dorsolateral prefrontal cortex) drept.

Pacientii  inclusi in studiu primesc un set de TMS conform protocolului aprobat FDA si  sunt evaluati clinic (Symptom score evaluation) si prin teste psihometrice la initierea terapiei, la sfarsitul terapiei si la 1 an de la finalul terapiei. Evaluarea tulburarii afective se va efectua prin testul Hamilton.

Pana la acest moment (1 august 2020) sunt inrolati 22 de pacienti dintre care 11 cu tulburare depresiva unipolara, 9 cu tulburare anxiodepresiva si 2 cu tulburare obsesiv-compulsiva). Includerea in studiu este deschisa pana la 31 decembrie 2020.

 

 

Rezultate:

 

Avand in vedere noutatea unui astfel de studiu in Romania, precum si faptul ca studiul este in desfasurare, ne ocupam la aceasta prezentare de explicarea profilului studiului, de prezentarea mecanismelor de actiune a TMS, a principiilor si a tehnicii de stimulare magnetică transcraniană (TMS) folosita în cazurile selectate, de avantajele TMS fie ca terapie principală (în cazurile de tulburare depresiva rezistentă la medicamente antidepresive) , fie ca terapie suplimentara/adjuvanta  în tulburarile depresive alaturi de medicatie antidepresiva dar si in alte tulburari afective.

 

Vom explica protocoalele TMS utilizate in depresia unipolara (depresie in orice stadiu de evolutie), inclusiv cel aprobat FDA, aplicate de data aceasta in toate tipurile de tulburari afective, precum si unele avantaje (in anumite cazuri) a TMS comparativ cu medicatia antidepresiva.

 

Vom prezenta succinct rezultatele preliminare ale studiului la data de 1 august 2020.

 

De asemenea, rezultatele finale ale studiului vor fi prezentate la  Conferinta Nationala de Psihiatrie din 2022.

 

Discutii/Concluzii:

In practica deja de rutina, TMS arata o imbunatatire semnificativa in tratarea tulburarii depresive unipolare (inclusive depresie severa) inclusiv la pacientii cu rezistenta la medicatia antidepresiva.

Originalitatea acestui studiu este includerea totalitatii tulburarilor afective (tulburarea anxiodepresiva, tulburarea depresiva unipolara, tulburarea depresiva bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva) pentru a realiza o imagine de ansamblu a efectelor stimularii magnetice transcraniene asupra intregului spectru de tulburari afective.

Exista deja date preliminare ale studiului de fata care arata o imbunatatire semnificativa a simptomatologiei la pacientii deja introdusi in studiu si evaluati la 6 luni postterapie TMS.

 

Introducere si obiective:

Premize:

Tulburarile afective cuprind un grup de tulburari caracterizate de tulburari clinice semnificative ale starii de dispozitie. Sistemele de clasificare actuale (ICD-10, DSM V si APP) definesc aceste tulburari doar cu cateva diferente minore legate de prezenta unui numar specific de simptome, de durata, severitatea si dizabilitatile pe care le determina.

La nivelul Uniunii Europene, estimările Eurostat arată că în anul 2014, 7% din populaţia UE suferea de depresie cronică (depresie in orice stadiu sau forma). În anul 2015, la nivelul regiunii OMS Europa, erau 40 de milioane de persoane care sufereau de depresie.

Stimularea magnetica transcraniana (TMS) este o terapie noninvaziva, nonsistemica realizata de un dispozitiv medical care genereaza campuri magnetice pulsatile ce induc microcurenti electrici la nivelul creierului, care la randul lor determina o depolarizare electrica neuronala in zona specifica stimulata, cu efecte pozitive la pacientii cu tulburari psihiatrice dar si neurologice.

In cadrul studiului de fata utilizam un aparat TMS Neurosoft, omologat la nivelul Uniunii Europene, iar softul si protocoalele sunt cele aprobate de FDA in Statele Unite si cele aprobate in Uniunea Europeana. In functie de simptomatologia pacientului (absenta sau prezenta tulburarilor comportamentale) la introducerea in studiu se efectueaza fie terapia de stimulare cu frecventa de 10 Hz la nivelul dorsolateral prefrontal cortex-ului stang (DLPFC stang) fie terapia de stimulare cu frecventa de 1 Hz la nivelul dorsolateral prefrontal cortex-ului drept (DLPFC drept). O terapie completa contine 20 de sedinte indiferent de site-ul stimulat care se efectueaza pe parcursul a 5 zile pe saptamana pe parcursul a patru saptamani de tratament.

Stimularea magnetica transcraniana a fost aprobata de FDA în 2008 pentru tratamentul depresiei unipolare. De atunci și până acum, TMS a fost în centrul atenției a numeroase studii, iar numărul furnizorilor de TMS a crescut exponential în Statele Unite, Europa și chiar în întreaga lume. De asemenea in 2018 FDA a aprobat si protocolul de tratament propus in tulburarea obsesiv compulsiva (OCD).

Nivelul de evidenta al eficacitatii TMS in psihiatrie este:

1. Definitiv efectiva – in tulburarea depresiva majora (depresie, depresie cu anxietate, depresie maniacala, depresie postnatala, depresie functionala).

2. Probabil efectiva – in tulburarea obsesiv-compulsiva si simptomele negative din schizofrenie

3. Posibil efectiva in tulburarile legate de stresul posttraumatic, boala Alzheimer, dementa Alzheimer dar si in adictii.

 

 

Rationamentul utilizarii TMS (repetitive TMS, rTMS) in depresie

-        DLPFC este o fereastra a retelei neuronale implicata in depresie

-        Asimetria activitatii electrice frontale si prefrontale intre cele 2 emisfere: hiperactivitate dreapta si hipoactivitate stanga

-        Posibilitatea de tratament prin rTMS (cand emisferul cerebral dominant este emisferul stang) - cu frecvente crescute in zona frontala/prefrontala a emisferului stang

                       - cu frecvente scazute in zona frontala/prefrontala a emisferului cerebral drept

 

Obiective

Obiectivele studiului de fata sunt:

- sa explice mecanismele interne de actiune a TMS in patologia psihiatrica (depresie, alte boli afective)

- sa popularizeze in lumea medicala (psihiatrica) din Romania a unei terapii (TMS) cu valente exceptionale, evidentiate de multi ani in tarile occidentale.

- sa evidentieze beneficiile TMS in tulburarea depresiva (depresie sub orice forma) / tulburare afectiva si sa evalueze rezultatele TMS pe termen scurt si lung in simptomatologia afectiva si progresia (regresia) bolii la pacienti cu tulburari afective.

- sa prezinte la sfarsitul studiului (ianuarie 2022) date referitoare la numarul de pacienti respondenti si care realizeaza remisia la sfarsitul terapiei precum si durabilitatea tratamentului (existenta beneficiilor pe termen lung, respectiv la 1 an de la finalizarea terapiei).

 

Material si metoda:

Studiului de fata se efectueaza in sistem privat, in cadru spitalicesc (spital acreditat MS, ANMCS, omologat TMS la nivelul MS si DSP) si isi propune sa evalueze rezultatele TMS pe termen scurt (la 6 luni) si lung (1 an) in simptomatologia afectiva si progresia (regresia) bolii la pacienti cu tulburari afective. 

Studiul este observational transversal cu o perioada de 1 an (1 ianuarie-31 decembrie 2020) pentru inrolarea pacientilor si 2 ani pana la finalizarea lui (1 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2022) – pentru evaluarea statistica a datelor.

Pana la 1 august 2020 au fost inclusi in studiu 22 de pacienti cu diferite tulburari afective,

inrolarea continua pana la data de 31 decembrie 2020.

Diferenta de design fata de studiile anterioare este ca include totalitatea tulburarilor afective (tulburarea anxiodepresiva adica depresie cu anxietate, tulburarea depresiva unipolara, tulburarea depresiva bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva) pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra intregului spectru de tulburari afective. Studiile efectuate pana acum sunt in special pentru tulburarea depresiva unipolara (care s-au soldat cu aprobarea terapiei de catre Food and Drugs Administration in Statele Unite ale Americii in 2008).

Nu exista criterii de excludere cu exceptia patologiei asociate de tip oncologic si a celor legate de varsta (varsta mai mica de 20 de ani si mai mare de 60 de ani). De asemenea sunt luate in considerare contraindicatiile terapiei de stimulare magnetica transcraniana (absoluta – prezenta a diferite metale la nivelul creierului si/sau a scalpului ( placute metalice, sunturi, etc.) sau prezenta implantului cohlear, precum si cea relativa – prezenta crizelor de epilepsie in antecedentele personale). Persoanele cu mai putin de 3 crize convulsive (partiale sau generalizate) pana la momentul introducerii in studiu au fost acceptati si au fost tratati prin stimulare la nivel DLPFC (dorsolateral prefrontal cortex) drept,  TMS cu frecventa joasa utilizata in acest caz fiind utilizata si pentru tratarea epilepsiei, deci fara riscuri de adetermina crize convulsive partiale sau generalizate.

Pacientii  inclusi in studiu primesc un set de TMS conform protocolului aprobat FDA si  sunt evaluati clinic (Symptom score evaluation) si prin teste psihometrice la initierea terapiei, la sfarsitul terapiei si la 1 an de la finalul terapiei. Evaluarea tulburarii afective se va efectua prin testul Hamilton ( pentru liniaritatea si acceptabilitatea studiului este utilizat Testul de depresie Hamilton in 10 intrebari.

Pana la acest moment (1 august 2020) sunt inrolati 22 de pacienti dintre care 11 cu tulburare depresiva unipolara (depresie sub orice forma si stadiu), 9 cu tulburare anxiodepresiva si 2 cu tulburare obsesiv-compulsiva. Includerea in studiu este deschisa pana la 31 decembrie 2020.

 

Simptomele urmarite in cadrul  Symptom score evaluation sunt:

-        tristete prelungita, catalogata sau nu pana la momentul intrarii in studiu ca depresie sau depresie functionala

-        iritabilitate sau anxietate

-        letargie și lipsă de energie

-        lipsa de interes pentru activitățile normale (anhedonia)

-        schimbări majore în obiceiurile alimentare și de somn

-        dificultate de concentrare si atentie

-        sentimente de vinovăție

-        dureri care nu au nicio explicație fizică (prezanta somatizarilor)

-        gândurile de sinucidere

-        agresivitate si impulsivitate

-        importanța de sine

-        nepăsare si pasivitate

-        iluzii sau halucinatii

 

Rezultate:

 

Rezultatele preliminare ale studiului la data de 1 august 2020.

 

Pana la aceasta data au fost inclusi in studiu 22 de pacienti cu diferite tulburari afective,

inrolarea continua pana la data de 31 decembrie 2020.

 

Din cei 22 de pacienti la care s-a efectuat evaluarea primara pana la 1 august la 16 pacienti s-a efectuat si evaluarea TMS pe termen scurt (la 6 luni). Dintre cei 16 pacienti respondenti au fost 12 pacienti iar remisia s-a obtinut la 10 pacienti si s-a mentinut la 6 luni la 8 luni.

 

Rezultatele finale ale studiului vor urmari parametrii din figura 1 si Tabelele 1 si 2 (partea dreapta a posterului) si vor fi prezentate la  Conferinta Nationala de Psihiatrie din 2022.

 

Discutii/Concluzii:

Originalitatea acestui studiu este includerea totalitatii tulburarilor afective (tulburarea anxiodepresiva- depresie cu anxietate, tulburarea depresiva unipolara, tulburarea depresiva bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva) pentru a realiza o imagine de ansamblu a efectelor stimularii magnetice transcraniene asupra intregului spectru de tulburari affective.

In practica deja de rutina, TMS arata o imbunatatire semnificativa in tratarea tulburarii depresive unipolare inclusiv la pacientii cu rezistenta la medicatia antidepresiva. Studii importante sunt effectuate si in tulburarea obsessive-compulsiva. Pentru celelalte tulburari affective practic nu exista datorita adresabilitatii relativ scazuta. Este si unul din  motivele pentru care realizam acest studiu.

Datele preliminare ale studiului de fata arata o imbunatatire semnificativa a simptomatologiei la pacientii deja introdusi in studiu si evaluati la 6 luni postterapie TMS.

Lucrarea de față va fi prezentată la Conferința Națională de Psihiatrie din 23-26 septembrie 2020. Vom reveni cu detalii in timpul Conferintei!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.