0
 
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Noi descoperiri privind procesul decizional

tms, stimulare magnetica transcraniana

 

Luarea deciziilor este procesul de a face alegeri prin identificarea unei decizii, colectarea de informații și evaluarea rezolvărilor alternative*.

 

Neuroimagistica și studiile neuroștiințelor computaționale (să spunem computerizate) relevă diferite moduri și zone ale creierului implicate în luarea deciziilor.

 

Cercetările efectuate în mediul academic universitar (Universitatea Plymouth) au arătat o nouă lumină asupra fundamentelor modului și felul cum luăm deciziile în viața noastră.

 

Deciziile pe care le luăm sunt influențate de contextul în care au loc, iar percepțiile noastre despre rezultatele lor sunt, de asemenea, văzute prin același obiectiv (au un grad de subiectivism).

 

Lucrarea, publicată săptămâna aceasta în Nature Human Behavior (trad. Natura comportamentului Uman), a explorat modul în care sunt luate deciziile atunci când ne confruntăm cu incertitudini cu privire la alegerile care ar putea duce la rezultate diferite. S-a axat pe dilema explorare / exploatare: alegerea între exploatarea unei opțiuni familiare cu valoare cunoscută (varianta facilă, cu riscuri mai reduse) și explorarea unei opțiuni noi, cu valoare incertă, dar care s-ar putea dovedi a fi mai bună.

 

Mergi pe mâna a ceea ce știi sau te hotărăști să încerci ceva ce nu ai mai avut până acum (la risc)?

Folosind RMN functional și modelarea computerizată, studiul a constatat că o zonă cheie a creierului implicată în luarea deciziilor, cortexul prefrontal ventromedial, nu numai că a jucat un rol în calcularea valorilor opțiunilor luate în considerare, dar a afișat și o activitate diferită în funcție de modul explorativ sau exploatator al individului. Acest lucru a arătat, potrivit cercetătorilor, că această parte a creierului are un rol unic în reprezentarea credințelor care ghidează alegerile.

 

Dr. Fouragnan, principalul cercetător implicat în studiu, a adăugat: „Aceste studii au adăugat ceva mai mult cunoștințelor noastre crescânde despre modul în care sunt luate deciziile: modul în care sunt influențate de context și modul în care credințele noastre cu privire la deciziile pe care le luăm sunt modelate de incertitudine. Partea cu adevărat interesantă este că am găsit acum procesele neuronale care stau la baza acestor diferite tipuri de decizii.” (nota noastră – zona ventromedială prefrontală a cortexului)

 

„În cele din urmă, aceste studii pot fi traduse în beneficii pentru pacienții cu boli mintale, în special pentru cei pentru care deciziile sunt patologice, de exemplu în ceea ce privește dependența.” (invățarea de către aceștia a pattern-urilor cunoscute ca fiind decizii bune și ștergerea celor patologice). 

 

Ceea ce este mai interesant – și aceasta e completarea noastră (clinica-tms.ro) – este că această zonă poate fi stimulata prin TMS (stimulare magnetică transcraniană) -inclusiv la pacienții psihiatrici.

 

* Folosirea unui proces decizional pas cu pas vă poate ajuta să luați mai atent deciziile prin organizarea informațiilor relevante. Această abordare mărește șansele ca tu să alegi cea mai satisfăcătoare alternativă posibilă. Dar despre aceasta abordare într-un articol viitor.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.