Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Legătura dintre depresie și demență: ce trebuie să știți?

Depresia și demența sunt două afecțiuni comune care au fost legate într-o varietate de moduri. În acest ghid, vom explora ce studii s-au efectuat până acum despre legătura dintre depresie și demență, precum și cum să îngrijim cel mai bine pe cei afectați de cele doua patologii.

 

 

Dar care este legătura dintre depresie și demență?

Studii recente au arătat că persoanele cu antecedente de depresie pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta demență. Studiile au sugerat, de asemenea, că depresia poate fi un semn precoce al declinului cognitiv, determinând unii cercetători să sugereze că tratarea depresiei poate ajuta la întârzierea apariției demenței. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația precisă dintre aceste două condiții. De peste 20 de ani, studii efectuate in Canada dar si in alte tari evaluau relatia dintre depresie si demență, având in vedere că pe de o parte pacienții depresivi sunt mai predispuși la boli ale memoriei dar și faptul că unii pacienți cu demență prezintă depresie, uneori severă.

 

Care sunt factorii de risc atât pentru depresie, cât și pentru demență?

Cercetările sugerează că anumiți factori de risc pot crește riscul unei persoane de a dezvolta ambele afecțiuni. Acești factori de risc includ îmbătrânirea, stilul de viață, istoricul familial și problemele medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau traumatismele craniene. În plus, persoanele cu depresie pot fi mai predispuse să dezvolte demență din cauza factorilor genetici și de mediu, precum și a funcționării lor cognitive.

 

 

Există o legătură între tratarea depresiei și prevenirea demenței?

Studii recente sugerează că luarea de măsuri pentru a reduce simptomele depresiei poate duce la reducerea riscului de demență. De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care primesc un tratament adecvat pentru depresia lor au 25% mai puține șanse de a dezvolta o formă de demență decât cei care nu au primit tratament. În plus, reducerea riscului de demență a fost mai mare în rândul celor cu depresie severă. Astfel, se pare că poate exista o legătură între tratarea depresiei și reducerea riscului de demență.

 

O alta relație intre cele doua entități se referă la faptul că ariile corticale implicate sunt invecinate – dorsolateral prefrontal cortex pentru depresie și dorsomedial prefrontal cortex pentru demență, având zone largi de conexiuni intre ele.

 

Anterior                        Posterior

 

Legendă

dmPFC – dorsomedial prefrontal cortex

dlPFC – dorsolateral prefrontal cortex

 

Care sunt alte lucruri de luat în considerare atunci când evaluăm sănătatea mentală?

Pe lângă analiza legăturii dintre depresie și demență, este important să luăm în considerare și alte probleme care pot avea un impact asupra sănătății mentale. Tiparele de somn, abuzul de substanțe și stresul din cauza vieții profesionale sau personale sunt toți factori care ar putea fi implicați în probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia sau anxietatea. În plus, genetica joaca un rol în modul în care un individ răspunde la griji și evenimente stresante din viață. Este esențial ca oamenii să-și  creeze obiceiuri sănătoase care să ofere echilibru în viața lor.

Cum putem găsi sprijin pentru a ne gestiona lupta pentru sănătatea mentală?

Obținerea sprijinului potrivit ne poate ajuta să gestionăm problemele de sănătate mentală precum depresia și demența. Sprijinul poate veni de la familie, prieteni, profesioniști din domeniul sănătății sau grupuri de sprijin ca psihologi sau psihotereuti.. A vorbi deschis despre sentimentele și preocupările noastre ne poate ajuta să recunoaștem când pot exista simptome care se agravează asociate cu starea noastră de sănătate mentală. Căutarea ajutorului de la profesioniști pregătiți ne poate oferi, de asemenea, abilitățile necesare pentru a construi reziliența și a gestiona mai bine stresul în viitor.

Una din terapiile revolutionare aparută in ultimele decade este stimularea magnetică transcraniană, care induce la nivelul creierului un câmp magnetic ce descarcă apoi curenți electrici ce repară structurile neuronale din zonele afectate, inclusiv la nivelul structurilor implicate in depresie și demență, fara a avea reactii adverse si foarte bine tolerata de pacienti.

 

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.

https://www.clinica-tms.ro/servicii/depresie

 

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.