Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Lasă-ți creierul să se odihnească

După ce cercetatorii au promovat sănătatea generală a creierului prin creativitate si activitate, iată că acum ne spun contrariul, să imbrățișăm din când in când lenevirea mentală...

Lasă-ți creierul să se odihnească: lenevirea poate fi bună pentru sănătatea ta!

 

De la inspirarea creativității la promovarea sănătății generale a creierului, cercetătorii spun, mai nou că este important să îmbrățișăm plictiseala (lenevirea) din când în când!

Creierul uman este un instrument puternic. Întotdeauna în activitate, creierul gândește și se ocupă de decizii dar și de activități subconștiente. Totuși, creierul are și el limitele lui. Alicia Walf, cercetător in neuroștiințe și lector universitar în cadrul Departamentului de Științe Cognitive de la Institutul Politehnic Rensselaer, spune că este esențial pentru sănătatea creierului să te lași, din când în când, plictisit (să lenevești).

Se pare că această stare poate îmbunătăți conexiunile sociale. Atunci când neurologii fac studii privind activitatea creierului, aceștia compară deseori ce zone sunt „aprinse” atunci când oamenii fac o sarcină cognitivă specifică. În mod surprinzator, există o activitate importantă a creierului și atunci când li se spune acestora „să nu facă nimic!” Acest lucru i-a determinat pe cercetători să descopere că avem ceea ce se numește o rețea neuronală a creierului care se activează în mod implicit când nu facem alte lucruri (când lenevim). Se pare, de asemenea, că atunci când nu suntem ocupați cu alte gânduri și activități, ne concentrăm în interior, precum și pe interacțiunile sociale.

Alicia spune „A te plictisi poate ajuta la stimularea creativității!” Mulți oameni de știință și artiști au raportat că s-au inspirat sau au rezolvat o problemă complexă atunci când au încetat să se gândească la asta. Acest moment eureka este identificat prin perspicacitate.

Cercetătorii în neuroștiințe au arătat diferite modele de activitate a creierului atunci când oamenii rezolvă probleme lăsându-și mintea liberă. Chiar și vechiul grec Arhimede este cunoscut pentru găsirea concluziilor sale majore în timp ce făcea o baie:)

 


În plus, plictisirea poate îmbunătăți sănătatea creierului în general. În aceste perioade, considerate interesante, creierul eliberează o substanță chimică numită dopamină care este asociată cu senzația de bine.

O abordare propusă de autorii acestui studiu publicat in NeuroscienceNews este recalificarea creierului pentru a se bucura de fapt de aceste perioade mai puțin interesante și poate plictisitoare. Mai ales când suntem tineri, creierul nostru este capabil să se adapteze la noi moduri de a gândi și de a se comporta.

Altfel spus… pauză de cafea!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.