Istoria TMS
Când industriașul Elisha Otis a prezentat primul lift de pasageri și a susținut o demonstrație publică la târgul mondial din 1854 de la New York a fost intâmpinat cu scepticism astfel că lifturile la inceput nu erau utilizate pentru funcția lor de a ridica oamenii pe verticală in clădiri ci doar erau niște camere decorate frumos in hotelurile in care au fost introduse…
A fost nevoie de aproape 30 de ani până când popuația a căpătat incredere intr-un astfel de vehicul pentru a fi utilizat pe scară largă. In general, acesta este drumul unei invenții. Prima oară este privită cu scepticism, dacă nu este cumva combătută cu vehemență și abia după un timp este acceptată, iar mai târziu este imbrățișată cu căldură pe scară largă.
Așa s-a intamplat și cu “masinile” ce realizează stimularea magnetică transcraniană și repară circuitele neuronale afectate in diferite boli. în 1985 a avut loc o demonstrație de succes a stimulării magnetice transcraniene (TMS) de către Anthony Barker și colegii săi de la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield, Anglia. Anthony Barker a folosit o singură bobină tip Faraday (inventată în 1831) la nivelul scalpului deasupra ariei motorii cerebrale stângi și a determinat mișcarea mâinii drepte. Aceasta a fost prima dată când stimularea electromagnetică a creierului a arătat un răspuns direct al țesutului nervos. Dr. Anthony Barker a fost creditat cu descoperirea TMS. Dar, apoi, a fost nevoie de peste 2 decenii (2008) ca una din terapiile TMS propuse să fie acceptată de faimoasa instituție FDA (Food and Drug Administration).
TMS a traversat Oceanul si de peste 15 ani este utilizat pe scară largă in tările civilizate, occidentale, in boli precum depresia, boala obsesiv-compulsivă, durerea neuropată, etc. E rândul românilor dar și a medicilor români să accepte că această terapie cu beneficii extraordinare și pratic fără reacții adverse trebuie introdusă pe scară largă și la noi. In 2019 am introdus această terapie in Clinicile Oxxygene cu succes, sute de pacienți beneficiind deja de beneficiile terapie. Totuși, există in continuare medici din specialităti cum ar fi psihiatria care nu vor să recunoască dovezile științifice ale studiilor din stimularea magnetică transcraniană, pur și simplu neințelegând că terapia nu este un pericol pentru ei ci faptul că vine in slujba pacienților lor.
Ca o dovadă in plus, care cu siguranță nu poate fi contestată, vine marele premiu pe anul 2023 al Asociației Americane de Psihiatrie acordat domnului dr. Mark George, director al diviziei de stimulare a creierului și profesor la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, considerat pe scară largă ca părinte fondator al TMS clinice. Cu această ocazie prof. dr. Mark George a spus: „[Premiul] este pentru o lucrare care „schimbă practica psihiatriei” și, deci, pentru mine, asta este cu adevărat special... Eu sunt persoana care este nominalizată pentru el, dar știu că nu sunt eu singur”. „Este întregul volum de muncă pe care eu și toți colegii mei... am făcut-o în tot acest timp, de aproape 30 de ani. Îl văd ca pe un premiu pentru domeniul... stimulării creierului și în special stimulării magnetice transcraniene clinice.”
https://www.clinicaltmssociety.org/newsletter/article/dr-mark-george-receives-apa-award
Lasă-ne un comentariu