Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Inflamația tiroidiană legată de tulburările de anxietate

Cercetătorii spun că inflamația tiroidiană ar trebui investigată ca factor de bază în anumite tulburări de sănătate mintală, inclusiv anxietatea.

Sursa: Societatea Europeană de Endocrinologie

Pacienții cu inflamație autoimună a tiroidei pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta anxietate, potrivit unui studiu prezentat la Conferinta Europeana de Endocrinologie 2020. Studiul a constatat că persoanele cu anxietate pot avea și inflamație la nivelul glandei tiroide care poate fi redusă prin administrarea de antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul. Aceste descoperiri sugerează că funcția tiroidiană poate juca un rol important în dezvoltarea tulburărilor de anxietate și că inflamația tiroidiană ar trebui investigată ca factor de bază în tulburările psihiatrice, cum ar fi anxietatea.

În prezent, până la 35% din populația tânără (25-60 de ani) din țările dezvoltate are o tulburare de anxietate. Anxietatea poate avea un impact sever asupra calității vieții și capacității oamenilor de a lucra și de a socializa, iar medicamentele anti-anxietate nu au întotdeauna un efect de durată. Examinările actuale pentru tulburările de anxietate se concentrează de obicei pe disfuncția sistemului nervos și nu iau în considerare rolul sistemului endocrin.

Glanda tiroidă produce hormonii tiroxină (T4) și triiodotironină (T3) care sunt esențiali pentru reglarea funcției inimii, a mușchilor și a aparatului digestiv, a dezvoltării creierului și a întreținerii oaselor. Inflamația autoimună a tiroidei apare atunci când corpul nostru produce în mod greșit anticorpi care atacă glanda și provoacă daune.

Studii recente indică faptul că tulburările de anxietate pot fi asociate cu disfuncția glandei tiroide. Prin urmare, este important să înțelegem cum acest lucru poate contribui la anxietate, astfel încât pacienții să poată fi tratați mai eficient.

Dr. Juliya Onofriichuk de la Spitalul Clinic Kyiv City a investigat funcția tiroidiană la 29 de bărbați (vârsta medie de 33,9 ani) și 27 de femei (vârsta medie de 31,7 ani) cu anxietate diagnosticată, care sufereau atacuri de panică. Ecografiile glandelor tiroide au evaluat funcția tiroidiană și au fost măsurate nivelurile hormonilor tiroidieni.

 

Pacienții cu anxietate au prezentat semne de inflamație a glandelor tiroide, dar funcția lor nu a fost afectată, nivelurile hormonilor tiroidieni fiind în limitele normale, deși ușor crescute. De asemenea, au testat pozitiv pentru anticorpi direcționați împotriva tiroidei.

Tratamentul timp de 14 zile cu ibuprofen a redus inflamația tiroidiană, a normalizat nivelul hormonilor tiroidieni și a scăzut scorurile de anxietate.

Aceste constatari indica faptul ca sistemul endocrin poate juca un rol important in anxietate. Medicii ar trebui să ia în considerare și glanda tiroidă și restul sistemului endocrin, precum și sistemul nervos, atunci când examinează pacienții cu anxietate ”, explică dr. Onofriichuk.

Aceste cunoștințe ar putea ajuta pacienții cu anxietate să primească un tratament mai eficient care îmbunătățește funcția tiroidiană și ar putea avea un efect pozitiv pe termen lung asupra sănătății mintale. Cu toate acestea, hormonii sexuali și suprarenali nu au fost luați în considerare în acest studiu și aceștia pot avea, probabil, un efect grav asupra anxietății.

Dr. Onofriichuk intenționează acum să efectueze cercetări suplimentare care examinează nivelul hormonilor tiroidieni, sexuali și suprarenali (cortizol, progesteron, prolactină, estrogen și testosteron) la pacienții cu glande tiroide disfuncționale și tulburări de anxietate. Această cercetare își propune să ajute la înțelegerea mai clară a rolului sistemului endocrin în dezvoltarea anxietății și ar putea duce la o mai bună gestionare a tulburărilor de anxietate.

 

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.