Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Hipertensiunea arteriala un factor de risc pentru dementa Alzheimer .

 

Hipertensiunea arteriala (esentiala sau secundara) este, prin frecventa sa mare in populatia geriatrica, cel mai important factor de risc vascular. Pe de alta parte este si poate cel mai usor controlabil prin medicatie antihipertensiva si regim sodic adecvat (hiposodat).
Injuriile care sunt aduse endoteliului (zona interna a vasului de sange) de cresterea brusca a tensiunii arteriale se prezinta initial sub forma unor micro-fisuri, urmate de micro-hemoragii locale si apoi de reactia de reparare prin formarea unui micro-trombus (un mic cheag) care poate sa obstrueze vasul de sange partial si ulterior, in timp, in totalitate determinand moartea celulelor (neuroni, microglii, etc) deservite de vasul respectiv. Afectarea unor vase mici este asociata in special cu dementa vasculara dar apare si in dementa Alzheimer.
Iata de ce controlul tensiunii arteriale este vital pentru preventia bolilor neurodegenerative, mentinerea unor valori de 120-130 mg Hg pentru tensiunea arteriala sistolica (“cea mare”) si de sub 80 mm Hg pentru tensiunea arteriala diastolica (“cea mica”) fiind considerate optime.  Monitorizarea trebuie sa se efectueze dimineata si seara si ori de cate ori subiectul prezinta o simptomatologie specifica (cefalee – durere de cap, ameteli, tinnitus – tiuituiri in urechi, sau mai grav greata si varsaturi in jet in cazul mai rar al encefalopatiei hipertensive).

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.