Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Terapia emoțională corona


Spuneam într-un articol (și nu era o pacaleală!) că pe măsură ce pandemia cu noul Coronavirus continuă să se extindă, vine rapid din urmă, uneori depășind-o pe prima ca intensitate, Pandemia emoțională Corona.

 

Atunci când pandemia va fi la apogeu (în maxim 2-3 luni), mintea umană – o structură fragilă chiar și în cele mai bune vremuri – va fi obligată să facă față pentru a nu se crea dezordine socială și morală. Tot atunci am scris că: încă de pe acum, când nu s-a ajuns la magnitudinea situației, medicii raportează răspândirea disperarii, îngrijorării, anxietății și a depresiei printre pacienții lor, în special printre cei care suferă deja de o formă de tulburare mentală.

 

Pe scurt, partea afectivă a fiecăruia dintre noi a scăzut, în grade diferite, în funcție de nivelul de la care a pornit, dar și de evenimentele diferite trăite în această perioadă.

 

Cea de-a cincea ediție a manualului de diagnostic și statistică psihiatrică (DSM V), Biblia profesioniștilor din domeniul sănătății mintale, enumeră o serie de afecțiuni conexe anxietatii, printre care tulburările obsesiv-compulsive (TOC), tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de stres acută și tulburarea de anxietate de separare. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, puțin peste 19% din toți adulții americani experimentează cel puțin o tulburare de anxietate într-o perioadă de 12 luni.

 

Pe de alta parte, în România sunt aproape 1 milion de oameni care suferă de depresie și tulburare anxiosdepresivă, mulți dintre ei nediagnosticați și netratați. În plus, din cauza educației medicale deficitare, românii încă consideră depresia o boală rușinoasă, pe care trebuie să o ascunzi față de prieteni sau cunoștințe.

 

De aceea, de cele mai multe ori, pacientul nu se adresează specialistului și caută cu frenezie soluția pe internet. Problema cu informațiile din online este că nu pot fi întotdeauna verificate și de cele mai multe ori nu se bazează pe date stiințifice.

 

Și atunci se pune întrebarea: Ce este de făcut? Există o terapie adecvată situației actuale? Există o așa numită Terapie emoțională Corona?

 

Răspunsul nostru ferm este DA! Spuneam în diferite interviuri anterioare acestei crize că moderația, motivația și meditația sunt cei 3 M care ne pot furniza o viață linistită și plină de satisfacții… Mai sunt valabile aceste cuvinte în noua stare mondială? Și da și nu… Da, pentru că fără acești 3 M, nu putem funcționa. Nu, pentru ca uneori în situația actuală nu este de ajuns.

 

Iată motivele pentru care vă propunem Terapia emoțională Corona bazată pe Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) în care se urmărește reglarea metabolismului neuronal ce a fost greu încercat în această perioadă. Programele propuse pentru depresie (aprobate de temuta asociație americană FDA – Food and Drug Administration, ce reglementeaza în Statele Unite ce medicamente și ce proceduri sunt legale în domeniul medical), dar și pentru anxietate și atacuri de panică, pentru oboseala cronică și chiar tulburarea obsesiv-compulsivă sunt standardizate și nu au decât efecte benefice.

 

În cadrul cursului pe care l-am efectuat la Londra cu profesorul Alexander Sack, șeful catedrei de neurostiințe de la Universitatea Mastricht, o cursantă din State a întrebat care sunt totuși riscurile reale ale unei astfel de terapii, cunoscandu-se că în literatura de specialitate se menționează câte ceva, iar profesorul, având în vedere că această doamnă doctor a repetat de mai multe ori această întrebare, i-a spus: Sunt exact aceleași șanse pe care le aveți dumneavoastră să castigați la Loteria Americană…


Dar haideți să vedem, de exemplu, cum acționează TMS în depresie, aceasta fiind și cea mai răspândită boală psihiatrică care din păcate, netrată, duce în final la demență. Pană în urmă cu 10 ani se considera că depresia se datorează strict scăderii nivelului serotoninei la nivelul sinapselor dintre neuroni, în consecință s-a dezvoltat o întreagă industrie de medicamente antidepresive (SSRI, antidepresive triciclice, etc). Apoi s-a observat un dezechilibru metabolic între emisfera cerebrală stângă și cea dreaptă a creierului ca fiind o altă cauză a depresiei. Se cunoaște de mult timp că sistemul nervos central și implicit și creierul funcționează ca vaste rețele neuronale ce trimit impulsuri de jos în sus (circuite aferente) și de sus în jos (circuite eferente) prin care organismul este conectat cu mediul înconjurător. Toate aceste circuite funcționează pe baza depolarizării și repolarizării celulelor de pe aceste trasee constituite din neuroni, aceste circuite suferind deteriorări în cadrul depresiei, dar și a celorlalte boli afective. Aici intră în acțiune stimularea magnetică transcraniană!

 

Prin efectele de neuromodulare (reglare metabolică) și neuroplasticitate (îmbunătățirea legăturilor dintre toți neuronii) stimularea magnetică transcraniană readuce activitatea creierului la setarile de bază, adică starea de dinainte de boală. Nu este un proces ușor, gândiți-vă că aceste modificări apar în ani de zile, și necesită de multe ori chiar și 30 de sedințe.

 

Dar ce este mai important pentru o ființă umană decât echilibrul interior și starea de bine?

În urma terapiei TMS pacientul revine la o viață normală, se reintegrează în familie și societate și devine dintr-un consumator într-un element de progres al acesteia.

 

Zecile de mii de pacienți care au urmat această terapie pe întreg mapamondul au constatat beneficiile extraordinare ale acesteia. Protocoalele incluse în softul aparatului care realizeaza terapia TMS sunt standardizate, neexistand riscul unei erori de tratament! În câteva săptămâni pacientul își recapătă pofta de viață și începe din nou să își exploreze limitele.

 

Joyce Mayer spunea: Nu te teme de schimbare pentru ca te duce către un nou început!

 

Mai multe articole: https://clinicaoxxygene.blog/

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.