Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   Depresie

Serotonina si dopamina

Serotonina si dopamina sau  Relaţia dintre fericire  si depresie

Serotonina si dopamina sunt poate neurotransmitatorii cei mai importanti care se gasesc in sinapsele dintre neuronii nostri care se descarca atunci cand traim sentimente  de bunastare, de placere si de fericire.

Impreuna cu noradrenalina, acestea sunt neurotransmitatorii care regleaza multe dintre funcţiile  corpului nostru inclusiv răspunsul emoţional, senzatiile de durere si placere, saţietatea, somnul, digestia, rata respiratorie, si multe altele.

Când apar dezechilibre ale acestor compuşi chimici produsi de neuroni, o varietate de efecte negative se pot manifesta.

Care sunt principalele diferenţe dintre serotonina si dopamina şi cum acești mesageri  din creier contribuie la sentimentele noastre de fericire şi momentele noastre de tristeţe şi negativitate veti afla din urmatorul articol?

 

Ce este serotonina?

Serotonina este un neurotransmițător produs de către anumiți neuroni din creierul nostru care este responsabil in special de reglarea sentimentului nostru de calm.

Sentimentele de mulţumire, de satisfacţie şi bunăstarea sunt generate de acest neurotransmițător, determinând starea de relaxare şi pace.

Din punct de vedere evolutiv, serotonina a fost folosita ca o modalitate de a evalua disponibilitatea resurselor. Este interesant că atunci când resursele (cum ar fi alimentele) sunt mici (din punct de vedere cantitativ), nivelul de serotonină este scăzut și determină anxietate legată de găsirea unor noi surse de hrană. 

Când resursele sunt disponibile pe scară largă, serotonina este crescută si experimentăm un status odihnitor, o senzație de confort si adormim mai ușor. In acest caz somnul este adânc, de refacere și permite corpului nostru intrarea în funcțiune a sistemelor de reparare celulară ce nu se pot realiza decât în timpul somnului.

Pe de altă parte când acest neurotransmitator este deficitar sau epuizat, apar semnale ale creierului pentru ingerarea de carbohidrați, deoarece glucoza este necesară pentru procesul de sinteza serotoninei.

L-triptofan este un aminoacid care este un precursor indirect al serotoninei. Triptofanul se găsește în multe alimente cu conținut ridicat de proteine, inclusiv carne roșie, păsări de curte, produse lactate, ouă, şi tofu precum si într-o plantă care se numeste griffonia simplicifolia (care se găsește și in unele preparate cum ar fi 5-HTP de la GNC).

În organism, 5-HTP este un precursor direct al serotoninei, care cu uşurinţă poate trece peste bariera sânge - creier şi convertite în serotonină.

Având cantitatea corespunzătoare de serotonină disponibilă se pot desfășura multe din funcțiile necesare bunei funcționări a organismului:

·        Reglarea temperaturii corpului

·        Reglarea/moderarea respiraţiei şi a frecvenței cardiace

·        Controlul stărilor emoţionale

·        Controlul peristaltismului intestinal care se ocupă de reglarea tranzitului intestinal

·        Semnalează foamea

·        Controlul libidoului

·        Motivaţia şi capacitatea de a pierde greutatea în exces.

 

Ce este dopamina?

Centrele de plăcere și recompensă ale creierului sunt controlate în mare măsură de neurotransmițătorul dopamină. Ne ajută să iniţiem mişcarea fizică. Reglează puterea și natura emoţiilor, care să permită posibilitatea de a pune în aplicare planuri de a obţine recompense recunoscute.

Dopamina, de asemenea, joacă un rol în funcţia executivă, care se referă la capacitatea noastră de a ne menține atenţia și concentrarea pe diferite sarcini mentale.  Stimularea nivelului de dopamină poate ajuta la îmbunătăţirea motivaţiei şi entuziasmului pentru viață.

Dopamina a câştigat o notorietate crescută în mediul academic şi societate, deopotrivă. În ultimii șaizeci de ani, mai mult de 110 000 lucrări de cercetare şi numeroase studii clinice au fost dedicate înţelegerii efectelor sale.

Aceasta rămâne o sursă de dezbateri și controverse, chiar şi printre oamenii de ştiinţă din domeniile de vârf.

Un nivel scăzut de dopamină provoacă  boala Parkinson, de obicei la persoanele în vârstă. Există foarte puţine celulele care produc dopamina. Dintre cele care o fac - numim printe acestea  neuronii dopaminergici - situați în substanta neagră, o zonă a creierului numită mezencefal. Atunci când un anumit procent din acești neuroni mor sau incep sa funcționeze suboptim, poate debuta boala Parkinson.

Alți neuroni dopaminergici există în  VTA (zona ventrală tegmentală) din creier. Aceste celule nu sunt încă atât de bine cunoscute  precum cele din substanta neagra, deşi, totuși, acestea sunt considerate a fi responsabile pentru abilitățile noastre pentru a primi recompense.

 

Relația dintre serotonină si dopamină

Atât serotonina cât si dopamina sunt amine biogene care sunt metabolizate de monoaminooxidază (MAO), o enzimă din creier. De aceea, inhibitorii de MAO au ca efect creșterea nivelului acestor neurotransmițători.

Din punct de vedere functional serotonina este un inhibitor neurochimic, ceea ce inseamnă că actionează prin blocarea unor functii neuronale. In schimb, dopamina acționează ca un excitator neurochimic ceea ce inseamnă că determină o stimulare neuronală, dar există si unele efecte inhibitorii.

Cei doi neurohormoni interacționează intre ei și din acest mix rezultă diferite funcții/acțiuni ale organismului nostru.

 

Echilibrarea acestor substanțe chimice ale creierului acționează si asupra stării de spirit și funcțiile cognitive.De exemplu, știm că un nivel ridicat de serotonină poate ajuta la diminuarea apetitului. In schimb, un nivel crescut de dopamină duce la creșterea dorinței de a mânca.

 

Metode de creștere a serotoninei și dopaminei in mod natural

Incidența crescută a reacțiilor adverse a medicamentelor in general și a antidepresivelor in special,  a determinat creșterea pe de o parte a căutărilor celor care aveau nevoie dar pe de altă parte și a celor care produceau produse care să trateze aceste probleme. Așa, au fost găsite prin diferite metode de cercetare și apoi acceptate diferite tratamente care se bazau pe soluții naturale.

Astfel, există o creștere a alimentelor și a suplimentelor care cresc in mod natural nivelul de serotonină și dopamină.

Oamenii de stiință, au descoperit, de exemplu, că unele alimente sunt bogate in triptofan sau tirozină, iar altele au concentrații crescute de grasimi. Triptofanul, așa cum am mai spus, este folosit pentru sinteza serotoninei iar tirozina este precursorul natural al dopaminei. In altă ordine de idei, aportul de vitamina D3, B6 și B12 in cantități adecvate, sunt necesare producției de serotonină și dopamină.

In această direcție, pentru a crește nivelul de serotonină, se pot obține fără prescripție medicală produse ca 5HTP, produse pe bază de sunătoare și altele. Dacă ne referim la dopamină, pot fi utilizați precursori  de tirozină cum ar fi Pruriens Macuna.

Când serotonina și dopamina sunt menținute la nivele optime corpul și creierul sunt mai capabili de a efectua funcțiile fizice si mentale, asigură o bună nutriție și o activitate fizică adecvată.

 

Articolul adaptat de dr. Stanescu Adrian

Sursa https://nootriment.com de Nootriment

 

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.