3 solutii sa scapi de depresie.
Într-un articol pe care l-am publicat pe acest blog cu ceva timp în urma spuneam:
Se scrie destul de puțin despre depresie, tocmai pentru a nu se cunoaște amploarea acestei boli. În Romania sunt aproape 1 milion de oameni care suferă de această boală, mulți dintre ei, nediagnosticați și netratați. În plus, din cauza educației medicale deficitare, românii încă consideră depresia o boală rușinoasă, pe care trebuie să o ascunzi față de prieteni sau cunoștințe.
De aceea, de cele mai multe ori, pacientul nu se adresează specialistului și caută cu frenezie soluția pe internet. Problema cu informațiile din online este că nu pot fi întotdeauna verificate, nu se bazează de cele mai multe ori pe date științifice și, de cele mai multe ori, ascund interese obscure de tip comercial.
Atunci se pune această întrebare: Cum să scapi de depresie?
Înainte de a răspunde la aceasta întrebare, trebuie să știm exact: Ce este depresia?
Potrivit ultimului ghid al Societății Americane de Psihiatrie DSM V care reglementează patologia psihiatrica în toată lumea:
Pentru a susține un diagnostic de depresie, individul trebuie să întâmpine cinci sau mai multe simptome în aceeași perioadă de 2 săptămâni și cel puțin unul dintre simptome ar trebui să fie:
(1) starea de spirit deprimată sau
(2) pierderea interesului sau a plăcerii.
- Starea de spirit depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi.
- A scăzut în mod semnificativ interesul sau plăcerea pentru toate activitățile, sau aproape toate, cele mai multe zile, aproape în fiecare zi.
- Pierdere semnificativă în greutate atunci când nu faceți dieta sau creștere în greutate sau scăderea sau creșterea apetitului aproape în fiecare zi.
- O încetinire a gândirii și o reducere a mișcării fizice (observabile de alții, nu doar sentimente subiective de neliniște sau de a fi încetinite).
- Oboseala sau pierderea de energie aproape în fiecare zi.
- Sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție excesivă sau necorespunzătoare aproape în fiecare zi.
- Diminuarea capacității de a gândi sau a se concentra, sau a indecizivității, aproape în fiecare zi.
- Gânduri recurente de moarte, idei suicidale recurente fără un plan specific sau o tentativă de suicid sau un plan specific de sinucidere.
Pe baza autoevaluării, orice persoană poate să înțeleagă dacă este depresivă, mai ales că cei mai mulți dintre depresivi neagă această patologie și încearcă să se încurajeze singuri că sunt doar stresați, anxioși sau pur și simplu mai nervoși din cauza mediului în care trăiesc (familial, la serviciu, etc.).
Iar dacă în urma autoevaluării constatați că e foarte probabil să fiți depresiv, trebuie obligatoriu să mergeți la medic! Pentru că riscurile de evoluție a bolii sunt foarte mari în lipsa tratamentului și de cele mai multe ori psihoterapia nu funcționează!
Acesta ar fi un răspuns corect la întrebarea Cum să scap de depresie?
Abia apoi medicul, după o evaluare atentă a cauzelor ce au generat depresia, poate recomanda terapie medicamentoasă, terapie medicamentoasă + psihoterapie sau alte metode de tratament omologate ca medicale și probate științific, cum ar fi stimularea magnetică transcraniană care prin neuromodulare poate să regleze metabolismul neuronal dereglat sever în depresie.
Iată cel puțin trei soluții la întrebarea Cum să scap de depresie? Dar toate aceste soluții sunt medicale, nu leacuri babești sau poțiuni magice!
În articolele viitoare vom dezvolta toate aceste soluții.
Mai multe articole: https://clinicaoxxygene.blog/
Lasă-ne un comentariu