admin123
 
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Alte terapii TMS

Se cunoaște de mult timp că sistemul nervos central și implicit - creierul, funcționează ca vaste rețele neuronale ce trimit impulsuri de jos în sus (circuite aferente) și de sus în jos (circuite eferente) prin care organismul este conectat cu mediul Înconjurător.

 

Aceste circuite ne informează ce este important pentru noi din mediul înconjurător și apoi ne ajută să luăm decizii, uneori mai bune, alteori mai rele, legate de viața noastră cotidiană.

 

Toate aceste circuite funcționează pe baza depolarizării și repolarizării celulelor de pe aceste trasee constituite din neuroni (celula neuronală care stă la baza funcțiilor nervoase), ceea ce le face să fie niște circuite electrice unidirecționale (sinapsele – legăturile dintre neuroni funcționează ca niște diode – lăsând curentul să treacă într-o singură direcție), chiar dacă sunt încărcate cu curenți electrici slabi (miliamperi, milivolti).

 

În cadrul diferitelor boli ce implică neuronii noștri – psihiatrice și deopotrivă neurologice – aceste circuite se defectează, "se descarcă bateriile" și nu mai funcționează normal. Este rolul acestor proceduri de stimulare electrică a creierului să "reîncarce aceste baterii" și să aducă la normal aceste funcțiuni cerebrale.

 

În TMS, aplicarea câmpului magnetic se face prin intermediul unei bobine plasată în apropierea capului. În funcție de parametrii câmpului magnetic aplicat, microcurenții electrici induși pot determina depolarizarea sau repolarizarea neuronilor expuși și pot modula astfel activitatea corticală și sub-corticală.

 

Sunt bine cunoscute efectele benefice ale aplicării câmpurilor magnetice pulsate pentru restabilirea potențialul transmembranar la valori normale prin facilitarea pasajului ionilor de sodiu, potasiu și calciu,  pentru îmbunătățirea permeabilității membranei celulare și pentru stimularea metabolismului celular, energia medie transferată în țesuturi prin intermediul câmpului  magnetic fiind folosită pentru facilitarea sintezei de ATP din ADP la nivelul mitocondriei celulare.

 

Pe baza acestor cercetări bine fundamentate, s-au inițiat studii pentru terapii TMS și în alte patologii autorizate de către forurile științifice din Uniunea Europeană, cum ar fi tratamente în boala Parkinson, epilepsie, anxietatate și atacuri de panică, schizofrenie, tremor esențial, stres posttraumatic, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, tinitus de orice cauză, sindrom de durere complexă regională, adicții la diferite substante psihotrope, fumat, alcoolism.  

 

Din 2018 FDA a aprobat terapia TMS în tulburarea obsesiv-compulsiva.

Pentru a putea afla dacă patologia de care suferiți (psihiatrică sau neurologică) se poate rezolva prin terapia TMS, programați-vă la o consultație la medicul coordonator al Progamului TMS din cadrul Clinicii Oxxygene!

Programează-te pentru o consultație și lasă-ne să te ajutăm!