Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Blog   -   TMS

Dimensiunea creierului

neocortex, dimensiunea creierului

Depinde dimensiunea creierului nostru de viața noastră intrauterină.

DA! O sarcină mai lungă determină un creier mai mare la vârsta adultă!
 

Neocortexul, cea mai mare parte a creierului nostru, ne permite să vorbim, să visăm și să gândim.

 

În timpul evoluției umane, dimensiunea neocortexului a crescut dramatic. Neocortexul este evolutiv cea mai tânără parte a creierului.

 

Neocortexul uman este de aproximativ trei ori mai mare decât cel al rudelor noastre cele mai apropiate, cimpanzeii.

 

Pentru a înțelege ce a cauzat această expansiune, cercetătorii de la Institutul Max Planck de Biologie Celulară Moleculară și Genetică (MPI-CBG) din Dresda s-au concentrat în studiile anterioare asupra unei gene numite ARHGAP11B care se găsește doar la oameni și declanșează o producție crescută de neuroni specifici trunchiului cerebral – o condiție prealabilă pentru un creier mai mare.

 

Într-un studiu recent, publicat în neurosiencenews.com același grup a identificat o altă cauză foarte diferită de expansiune a neocortexului: cu cât este mai lungă perioada de gestație (perioada dintre concepție și naștere) a unei specii, cu atât este mai lungă perioada în care sunt generați neuronii neocorticali (perioada neurogenă) și cu atât este mai mare numărul așa-numiților neuroni cu strat superior, un semn distinctiv al expansiunii neocortexului. Cu alte cuvinte, o gestație mai lungă – perioadă neurogenă mai lungă – mai mulți neuroni neocorticali!

 

De asemenea, cercetatorii au stabilit că în timpul sarcinii, mediul matern are o influență dominantă asupra duratei perioadei neurogene și, prin urmare, asupra numărului de neuroni din stratul superior produs. Ei au descoperit astfel o legătură necunoscută până acum între mediul matern și neurogeneza corticală embrionară în timpul sarcinii.

 

Toate acestea ne duc cu gândul cât de importantă este perioada de dezvoltare intrauterină atât ca lungime, dar și ca mediu în care se dezvoltă embrionul și mai apoi fatul până la naștere.

 

Mai multe articole: https://clinicaoxxygene.blog/

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.